Wilt u zelf uw netwerkproblemen oplossen? Enkele handige tools!

Ping

Ping is een onderdeel van Microsoft Windows waarmee een netwerkverbinding kan worden getest. De tool stuurt een berichtje naar het opgegeven adres en geeft weer hoeveel tijd er verstreken is tussen het sturen van het bericht en het ontvangen van het antwoord. Als er geen bericht terugkomt, en er dus waarschijnlijk iets aan de hand is, dan geeft de tool een time-out.

Tracert

De tracert tool is ook onderdeel van Microsoft Windows. Tracert maakt gebruik van hetzelfde protocol als ping (namelijk ICMP) om de tussenstations tussen uw computer en het opgegeven doel te bepalen. Hiermee kan bijvoorbeeld gecontroleerd worden of de juiste route wordt afgelegd.

Ipconfig

Ipconfig, tevens onderdeel van Microsoft Windows, wordt gebruikt om de netwerkconfiguratie van de computer weer te geven. 

Nslookup

Computers werken met IP-adressen in plaats van computernamen. De vertaling wordt gedaan door een DNS-server. De Microsoft Windows tool Nslookup is handig om handmatig vragen aan een DNS-server te stellen zoals 'Wat is het IP-adres van www.google.nl?'.

Netstat

Ook Netstat is een Microsoft Windows onderdeel en dit laat, onder andere, de actieve netwerkverbindingen zien.

Route

Route, tevens een Microsoft Windows onderdeel, wordt gebruikt voor het tonen en bewerken van de routeringstabel, waarmee het volgende station in de route naar een doelcomputer wordt bepaald.

Arp

Netwerkonderdelen vinden elkaar niet door IP-adressen maar door MAC-adressen. Met het Microsoft Windows commando Arp kan de ARP-tabel bekeken en aangepast worden.

Wireshark

Dé tool voor het analyseren van netwerkverkeer.